Vad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring är en kombination av flera olika typer av försäkringsskydd och skyddar egendom på olika sätt. När du flyttar hemifrån till exempel och även om du hyr i andra hand kan det vara en god idé att teckna en hemförsäkring. Idag kan du enkelt även kombinera hemförsäkringen med en villaförsäkring en så kallad villahemförsäkring. I det här inlägget ska vi gå in på vad en hemförsäkring egentligen innebär och varför du bör teckna en sådan. Det är också ofta en god idé att undersöka och jämföra olika försäkringsbolag vad de kan erbjuda just dig i hemförsäkringen, du kan även tjäna pengar på att göra detta.

Mer om hemförsäkring

Vad innehåller då en hemförsäkring? Jo den innehåller egendomskydd, personskadeskydd, reseförsäkring, och ansvarsförsäkring med rättsskydd. Egendomsskyddet täcker skador och förlust av föremål som du använder för personligt bruk, det vill säga din egendom. Den täcker även skador och förlust på saker som du kan tänkas förvara i så kallade biutrymmen såsom förråd, källare, vind och så vidare. Och detta är oavsett om du äger ditt förråd, hyr det eller lånar det. Samma gäller för lägenheten. Hemförsäkringen täcker också föremål som du kan tänkas förvara på annan plats än just ditt hem. Du kanske förvarar dina privata kläder eller andra föremål på din arbetsplats för att ge ett exempel. För själva huset och omgivande utrymme måste en annan försäkring tecknas och bor du till exempel i ett hyreshus så är det hyresvärden som måste stå för den försäkringen. Men annars så täcker din hemförsäkring om du skulle drabbas av brand, stöld, vattenläckage, eller el-fel så som kortslutning.

Personskadeskyddet och reseförsäkring

I personskadeskyddet finns en överfallsförsäkring som skyddar dig om du till exempel blivit utsatt för skador till följd av våld som brukats mot dig i hemmet. Skulle du bli överfallen eller rånad i eller i anslutning till ditt hem så gäller din hemförsäkring via personskadeskyddet. I hemförsäkringen ingår även en reseförsäkring, i de flesta hemförsäkringar ska sägas. Reseförsäkringen gäller i hela världen under ett visst antal dagar. Var noga att undersöka hur många dagar det rör sig om då du kan bli tvungen att teckna ytterligare en reseförsäkring vid längre utlandsvistelser. Generellt så täcker reseförsäkringen kostnader för till exempel avbruten resa, stöld, förseningar, kostnader vid sjukdom eller olycksfall.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *